MENÜ

 Stroke Magyarországon

"Egyre többen hívják a mentőket, amikor a szélütés tüneteit észlelik. ... Az emberek sokkal bátrabban nyúlnak a telefon után, sokkal hamarabb kérnek segítséget. Jól tudják, hogy minden perc számít, hiszen, ha három órán belül sikerül a betegnek eljutnia a legközelebbi Stroke központba, úgy sokkal nagyobb esélye van a túlélésre."

Dr. Mikola László, a Magyar Stroke Alapitvány munkatársa üdvözli Önt! Tudta, hogy stroke, más néven a szélütés felelős minden harmadik halálesetért? És tudta, hogy három esetből kettő megelőzhető, ha még időben felismerjük a tüneteket, és azonnal mentőt hivunk? Most Ön is tehet ezért, mindössze ezt a levelet olvassa el figyelmesen, és küldje tovább ismerőseinek, barátainak!

Magyarországon öt millió e-mail cim létezik (de ennél kevesebb cimzett) - ha csak egy részükre eljuttatnánk a levelet, emberi életeket mentenénk meg!

Es egy történet, melyet érdemes elolvasnia - hiszen, ha mindenki emlékezne a három betűre, életeket lehetne megmenteni vele.

"Egy kerti-partin, egy barátnőm kissé megingott, el is ejtette a tányérját, de ezután, mindenkit megnyugtatott, hogy jól van (ugyanis a többiek orvost akartak hívni). Ő azt állította, hogy csak az új cipője miatt csúszott meg egy téglán. Felsegítették, kapott egy másik tányér ételt és bár egy kissé gyengének tűnt, tovább szórakozott. Később felhívott a férje, hogy elmondja, a feleségét kórházba vitte, ahol el is hunyt. A parti során STROKE-ja volt. Ha tudták volna, hogyan kell beazonosítani a stroke jeleit, talán ma is velünk lehetne. Mások nem halnak meg, de reménytelen, tehetetlen helyzetbe kerülnek.

Egy neurológus azt állítja, hogy ha a stroke áldozatát 3 órán belül elkezdheti kezelni, teljesen visszafordítható az állapot. TELJESEN! Azt mondja, hogy a stroke felismerésének és diagnosztizálásának egyszerű a trükkje, azután pedig 3 órán belül el kell kezdeni a kezelését.

A stroke felismerése. (Néha nehéz beazonosítani a stroke jeleit. Sajnos, a tudatosság hiánya katasztrófát okozhat. A stroke áldozata súlyos agykárosodást szenvedhet, ha a környezete nem ismeri fel a stroke jeleit.)

Az orvosok szerint bárki felismerheti a STROKE-ot, ha három egyszerű kérést mond az illetőnek: M..... B......E.......

1. M: Meg kell kérni az illetőt, hogy MOSOLYOGJON.

2. B: Meg kell kérni, hogy BESZÉLJEN, mondjon egy egyszerű mondatot (összefüggően: pl. Szép napunk van.).

3. E: meg kell kérni, hogy EMELJE FEL mindkét karját.

Ha az illetőnek a három kérés teljesítésének bármelyikével nehézsége van, azonnal hívd a mentőket és mondd el a tüneteket!

Még egy jel: Mondd az illetőnek, hogy ÖLTSE KI A NYELVÉT.

Ha a nyelv kicsavarodott , ha egyik vagy másik oldalra megy a nyelv, ez is a stroke jele lehet.

Egy kardiológus szerint, ha mindenki, aki megkapja ezt az e-mail-t és elküldi 10 embernek, akkor azzal legalább egy életet meg lehetne menteni."

 

 

 

EMS WEEK: Mentők hete.

 

 

Az USA-ban minden évben megrendezik az EMS Week-et, ami nagyjából olyan mint itthon a Mentők Napja. Csak persze nagyobb és zajosabb.

Az elmúlt évek, talán évtizedek egyik szomorú tapasztalata, hogy a lakosság, de sajnos a dolgozok körében is megingott a bizalom az egészségügy felé. A lényeg: szinte mindenki rossz véleménnyel van, mind az ellátás színvonalára, mind a felszereltségre. Ki ezért, ki azért persze. A nagy változásokat ígérő reformok sorra elmaradtak, a beígért fejlesztésekből sem lett semmi, lásd a mentőszolgálatnak megígért gyorssegélyt, vagy éppen a 100 egynéhány új mentőautót.

Hiányzik tehát az ellátórendszer és a társadalom közti bizalom és hiányzik rengeteg pénz. Hiányzik még valami, ez pedig a kommunikáció. A legtöbb embernek fogalma sincs arról, hogy miért úgy és miért annyi ideig tart valami, miért ér ki később a mentő, miért kell annyit várni. Az emberek nem élnek egészségtudatosan, nem tudják mit tegyenek ha baj van.

Fontos lenne tehát Magyarországon is legalább egy hetet minderre szánni, közérdekű közleményben felhívni a figyelmet az elsősegély fontosságára, a STROKE, szívinfarktus veszélyére, arra, hogy kik, hogyan és milyen áldozatok árán dolgoznak nap, mint nap a betegekért. Nyílt napok és széles médianyilvánosságot kapó események kellenének, mert változnia kéne a dolgoknak. Az idei május 15-től 21-ig tart, de ne feledjük Magyarországon május 10.-e a Mentők Napja!

Semmi újat nem kell kitalálni elég talán csak egy remek példát (.pdf) követni.

 

 

Honnan származik a Sellick manőver.?

 

 

 

 

Az aspiráció, azaz idegen anyag tüdőbe jutása intubáció közben is nagy veszélyt jelent, ennek elkerülése végett egy már régi, bevált műfogást a Sellick-manővert alkalmazhatjuk. Mi is az a Sellick-műfogás és honnan származik?

1961-ben, a brit aneszteziológus Dr. Brian A. Sellick vizsgálatot végzett holttesteken. Vízzel töltötte meg a gyomrukat és meredek Trendelenburg-helyzetbe tette őket, akkoriban ugyan is ez bevett szokás volt, a hányás miatt bekövetkező aspiráció elkerülése végett. Ekkor jött rá, hogy a gyűrűporcra gyakorolt nyomással (cricoid nyomás) megakadályozható a folyadék garatba jutása.

 

A dolog kivitelezése pedig egyszerű, hiszen annyiból áll az egész, hogy a hüvelyk és mutatóujjunkat használva a gerincre merőlegesen, kb. 3kg-nak megfelelő nyomást gyakorlunk a gyűrűporcra. A porcot hátra tolva ugyanis kvázi elzárhatjuk a nyelőcsövet azáltal, hogy a nyakcsigolyákhoz nyomjuk azt. A gyűrűporc a légcső egyik alkotóeleme, közvetlenül a pajzsporc alatt található. Az ádámcsutkától lefelé haladva lehet kitapintani.

Gerincsérülés gyanúja esetén a másik kezünkkel a nyakat hátulról ellentartjuk. Ha  ballon jó helyen van a cuff-ot felfújjuk a nyomás feloldható. A beteg nem aspirált, gyorsak voltunk, innentől pedig nem kell tartanunk egy esetleges aspirációtól.

 

XXL Mentőautó.

 

 

Ahogy az elhízás népbetegséggé vált, egyre több súlyos, elhízott beteg van. Ezen betegek mobilizálása sokszor problémás vagy éppen lehetetlenen plusz segítség nélkül. Megoldás persze létezik.

Dereka mindenkinek egy van, érthető, hogy azt senki sem szeretné tönkretenni, a betegek nap, mint nap történő mozgatása, szállítása bizony igénybe veszi az ízületeket, izmokat, végső soron az egész szervezetet. Magyarországon sajnos az eset és rohamkocsikon kívül kevés, de  talán egyetlen mentőgépkocsi sem rendelkezik hidraulikus hordágytálcával és a hozzá tartozó hordággyal, ami jelentősen megkönnyíti a betegek behelyezését a mentőautókba. Ehelyett marad az izommunka, emelés.

Egyre több országban, nagyvárosban állítanak forgalomba olyan mentőautókat, melyek speciálisan csak elhízott betegek szállítására lettek kialakítva. Bostonban éppen a napokban állították szolgálatba az XXL-mentőautót, mely külsőleg nem, belsőleg viszont nagyban eltér társaitól. Hordágya legfeljebb 386 kilós beteget bír el, de akár négy és fél mázsás embert is képesek betenni a metőautó hidraulikus emelőjével. A 4,5 mázsás súlymaximum egy betegnél azonban csak akkor teljesülhet, ha az ápolószemélyzet mindkét tagja normál testsúlyú. A legfontosabb újítás a mentőautón az, hogy platójának liftje egészen az úttest szintjéig süllyeszthető, így a beteg beemelése megoldott, nem kell a tűzoltóság segítségét kérni, ahogy az sok esetben itthon is megtörténik. Boston lakosainak száma 569 165, de vonzáskörzetében mintegy 4,4 millióan laknak, Budapesten 1 721 556 fő lakik, vonzáskörzete szintén nagy. Az amerikai nagyvárosban heti 3 esettel számolnak, az XXL-mentő első munkanapján azonban rögtön 2 szállítással kezdett. Talán Magyarországon is elkélne egy ilyen.

 

Magyarországon is lehetne nem egy, hanem megyénként egy. Talán nem kuldulni kéne az álamadósság csökkentésért, hanem ezekérta dolgokért kéne.Mondjuk a tisztelt nagyrabecsült Uraknak a végkielégítésükről kéne lemondani, a miliós tiszteletdíjukról, és lehet lenne mindjárt két vagy három mentőautóra valónk, defiblirátorra valónk, és GPS-re valónk..

 

Menü

Hírek

  • Fontos közlemény!
    2011-04-05 15:47:25

    Figyelem!!!Az itt leírtakkal teljesen egyetértek, ezért közzéteszem! Olvassátok el, adjátok át a honlap címét mások is tudjanak róla!! Ha Te is egyet értessz, megteszed és tovább adod! Köszönöm! A HÍR: Bükkszentkeresztről Gyuri bácsi a füves ember és Dr. Dávid Tamás professzor, a Magyarok Házából ill. Lébényből üzeni tisztelettel: Emberek! Ébresztő!! Gyógyítható a rák!!! Mindig is gyógyítható volt! Az immunrendszer gyors tuningolásával, - macskakarom és más gyógynövényekkel, - vitaminokkal, vörös szőlő maggal, más antioxidánsokkal, kezdeti stádiumban tökéletesen GYÓGYÍTHATÓ A RÁK! Megelőzésre, az immunrendszer erősítésére törekedjetek!!! - Első legyen a méregtelenítés, béltisztítás, és a savtalanítás!!! Néhány tipp: - Jól felszívódó cink, kalcium, szelén, fagyöngy, vérehulló fecskefű+körömvirág, gyermekláncfű, tengeri algák, citrom, ginkobiloba, máriatövis mag, a fent említett macskakarom, vörös szőlő magja, töményen, stb. - Mindenféle-fajta és színű zöldség,gyümölcs fogyasztása korlátlan mennyiségben! A hús, és a stressz savasít! A zöldségek, gyümölcsök, a nevetés, lúgosít! A lelki okokat is figyelembe kell venni, mint pl.a szeretet,önszeretet fontossága, kimászni az érzelmi traumából, akarni megoldani a problémát, és erősen hinni a gyógyulásban!!! Egyéb terápiák minden betegség ellen: - pozitív gondolkodás, derű, vidámság - légzésterápia - reflexzóna masszázs - mozgás és még sok más! Lehet választani a gyógymódok között! - Tehát van megoldás, csak jó helyen kell keresni! - Ez egyébként minden betegségre vonatkozik! - A szintetikus gyógyszerek az immunrendszer halálos ellenségei!!! - Amit a kemóval csinálnak, az pusztítás!!! Pont legyengíti az immunrendszert!!! Az "Orvostudomány a feje tetején" c. könyv szépen elmagyarázza a rák természetét. Egyéb irodalom is segítségre lehet, csak keresni kell. Leginkább természetgyógyász területen keressétek! Pl.: Váradi Tibor: Népbetegségek I.; Mária Treben: Gyógyteák, stb. APRÓ KÉRÉS, ennyit megtehetünk minden embertársunkért! Mindenkit kérünk, küldje tovább ezt! Ha csak egy embernek is. Minden rákosra gondolva, emlékezve. Légy egyike az együtt érző 7 százaléknak! A felmérések szerint a megkeresettek 93 %-a NEM küldte tovább. - Hinni sem kell benne. - Csak nem kell restnek lenni a jóra. - NE maradj közömbös! 

Szavazás

Tetszik a weblap? Ha igen szavazz rá?
Nagyon super
Közepesen jó
Megfelel
Jobb is lehetne
Nem tetszik
Asztali nézet